SAJTÓKÖZLEMÉNY – ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KOSZERŰSÍTÉSE FELSŐPETÉNY KÖZSÉGBEN

2019. január 29.
FELSŐPETÉNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Felsőpetény Község Önkormányzata Európai Uniós segítséggel újította meg az önkormányzati épületek energetikai rendszerét.

Felsőpetény Község Önkormányzata pályázatot adott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében „Önkormányzati épületek épületenergetikai fejlesztése” megnevezésű forrásra. 2017. május 1-jén történt támogatói döntés alapján a TOP-3.2.1-15-NG1-2016-00034 számú pályázat 74,73 Millió Forint európai uniós támogatással valósult meg a Szechenyi2020 keretében. A források megoszlása során az önkormányzat önerő biztosítása nélkül készítette a beruházást, a projekt kizárólag Európai Uniós támogatással épült meg.

A fejlesztés eredményeként a Felsőpetény Község Önkormányzatának tulajdonában lévő Munkácsy utca 7. szám alatt lévő épületén olyan beruházási elemek valósultak meg, melyek közvetlenül járultak hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez, valamint a felhasznált energiahordozók mennyiségének csökkentéséhez. Az óvoda épület projekt szerinti szigetelése nem csak a fűtési költséget csökkenti, hanem a hőérzet javulásához vezet, ami a benn tartózkodók komfortérzetét javítja. Tervezett beavatkozások keretében utólagos hőszigetelések az átalakított épület mindkét részének teljes külső homlokzatán, továbbá az átalakított épület energetikai paramétereinek javítása érdekében a padlásfödém és a pince is hőszigetelést kapott. Az átalakítás, felújítás során az összes nyílászáró kicserélésre került, a jelenlegi elavult nyílászárók helyett korszerű hőszigetelt műanyag nyílászárókra kerültek beépítésre. A fűtési rendszer korszerűbb radiátorok által növelt hatékonysággal biztosítja a téli időszakban is a megfelelő hőmérsékletet, valamint az energiatermelés hatékonyságának növelése érdekében korszerű kondenzációs kazán került beépítésre.

A munkák műszaki átadása 2017. december 27-én történt meg.

A fejlesztés nem csak az energiafelhasználás csökkentéséhez járult hozzá, hanem a károsanyag kibocsátás mérséklésén keresztül a tisztább környezet megőrzését segíti elő, ezáltal a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulás részét képezi.

SAJTÓKÖZLEMÉNY